Rejanse

După articolul “Cum măsor? ” credem că este important să știți câteva informații și despre rejanse.

După articolul “Cum măsor?” credem că este important să știți câteva informații și despre rejanse.

Rejansa este acea bandă ce faldează și încrețește țesătura.

Aceasta era folosită încă din secolul al XIX-lea, pentru a adăuga grandoare și intimitate camerelor palatelor vremii. Rejansa era aplicată pe materialele prețioase, de regulă mătăsuri și catifele scumpe, creând un aspect monumental și volumetric.

La început, rejansa era manufacturată de către experții angajați ai castelelor. Cum materia primă provenea din fibre naturale, această bandă era confecționată din bumbac, in și alte fibre cu structură similară.

Pentru a îi spori duritatea și rezistența în timp, în contemporan, rejansa este fabricată în mod principal din fibre create de om, precum poliesterul.

Rejansa este folosită cu precădere în design-ul de interior, se mai poate întâlni izolat în industria design-ului vestimentar.

În acest articol, vom însuma genurile de rejansă pe care le putem folosi la înfrumusețarea perdelelor și draperiilor din căminele noastre.

Poate părea un detaliu neimportant, dar vă asigurăm că este unul din suita celor importante, care asigură personalitatea unei case.

Că și scurtă clasificare, putem vorbi despre câteva tipuri de rejanse folosite frecvent pe piața din România. Aș vrea să menționez că această clasificare ne aparține și nu însumează toate rejansele existente pe piața internațională. De la țară la țară, clasificarea poate fi diferită. De exemplu, în timp ce în Anglia, putem întâlni frecvent draperii montate pe inel tip capsă și stor roman simplu sau perdea venețiană, în România întâlnim frecvent perdea și draperie lucrate pe rejansă tip fagure sau rejansă tip creion. În țările mediteraneene, asiatice sau aflate la țărmul mărilor și oceanelor, putem întâlni perdele lucrate pe rejansă tip wave sau chiar perdea cu bride. În zonele rurale, întâlnim frecvent bride, iar în zonele urbane simplitatea rejansei creion sau cu pliuri.

Scurtă clasificare a rejanselor:

Rejansa simplă cu 2-5 ațe sau chiar mai mult. Noi am constatat că cele mai rezistente și durabile sunt rejansele cu 5 ațe.

Tip de încrețire al rejansei: fagure, creion, două pliuri, trei pliuri, trei pliuri cu nasture, tip con, multitasca, rejansa zig-zag cu scai.

În funcție de numărul de ațe, zona de prindere (buzunarul pentru agrafe) și tipul de țesere, rejansele pot avea grad de încrețire de la 1.2 la 3. Gradul de încrețire reprezintă lățimea sistemului de prindere multiplicat cu x.

Rejansele menționate mai sus pot fi echipate cu agrafe. Acestea sunt potrivite atât pentru sisteme de prindere tip galerie clasică cu inele, pentru galerii cu sistem de culisare, cât și pentru sistem de prindere tip șină.

Rejansa pentru stor roman

Există câteva tipuri de storuri romane care se montează doar cu ajutorul rejanselor. Rejansele pentru storuri sunt foarte diferite. Fiecare tip de rejansă pentru stor roman poate fi lucrată în mai multe feluri.

Tipuri de rejansă pentru stor roman: rejansa cu ațe, cu anouri din plastic, tubulară.

Tot aici putem adăuga și ariciul necesar la montarea storului roman.

Rejansa inel tip capsă

De cele mai multe ori, aceasta vine echipată cu inele tip capsă din plastic sau metal sau are doar găuri punctate pentru montarea inelului tip capsă. Există însă și întăritură la care poți fixa distanța dintre inele în funcție de gradul de încrețire dorit sau de cantitatea de material.

Întăritura nepunctată poate fi folosită și pentru crearea altor tipuri de prindere (de exemplu, poate fi folosită ca și întăritură pentru bride).

Rejansele wave (gata echipate).

Rejansa wave poate fi folosită doar la galerii și este similară cu banda pentru inel tip capsă. Ațele transversal țesute pe aceasta o fac să formeze falduri tip wave.

Rejansa wave pentru șină este total diferită față de cea pentru galerie și se montează pe o șină specială.

Nu te-ai decis? Cu o experiență de peste 11 ani, specialiștii din showroom-ul nostru te vor ajuta să faci alegerea corectă în privința rejansei!

[]