Tipuri de țesături

 

Deși colecția noastră depășește 2000 de articole, cele mai utilizate țesături în design-ul de interior sunt:

Blackout este un material compus din combinarea mai multor fire, precum poliester și trevira sau uneori este fabricat doar din poliester. În funcție de opacitate, el poate fi găsit sub mai multe denumiri. Cele mai populare denumiri în industria design-ului de interior sunt dimout (opacitate de până la 70%) și blackout (opacitate 100%). Acest tip de material este folosit la fabricarea draperiilor sau, uneori, chiar și la fabricarea huselor pentru canapea. Materialul poate avea aspect neted, lucios sau rustic. Nu își modifică dimensiunile după spălare.

Bumbacul este realizat din fibra plantei tropicale cu același nume. Când florile de bumbac înfloresc și mor, rămâne o capsulă care se deschide, iar în interiorul acesteia se găsește bumbacul brut. Bumbacul este materialul cel mai utilizat pe scară largă și este baza a peste 30 de tipuri de țesături textile. Bumbacul își modifică dimensiunile la spălare. Îl puteți găsi sub formă de draperie, perdea densă, așternuturi pentru pat, huse pentru canapele sau multe alte decorațiuni de interior.

Georgette este un tip de țesătură care în trecut era fabricată exclusiv din mătase. La origine, această țesătură era folosită în Turcia pentru fabricarea rochiilor de mireasă. În prezent, acesta este fabricat din poliester și îl întâlnim, atât la rochii de mireasă, cât și în design-ul de interior pentru fabricarea perdelelor. Georgette este o țesătură moale, ușor de aranjat și de lucrat, plăcut la atingere, dar și foarte luminoasă. Această țesătură nu își modifică dimensiunile la spălat.

Cânepa este o țesătură naturală produsă din planta cu același nume, ușor de șifonat și este o țesătură din ce în ce mai rar întâlnită astăzi. În trecut, România era principalul exportator al Europei la producția de cânepă. Cânepa nu este prea des folosită în design-ul de interior. Aceasta își modifică dimensiunile la spălat.

Inul provine din latinescul Linum. Este o țesătură naturală, realizată din tulpina plantei in. Este o țesătură răcoroasă, plăcută la atingere și des întâlnită în decorurile mediteraneene. Este folosit atât la fabricarea hainelor, cât și a perdelelor și draperiilor. Își modifică dimensiunile la spălat.

Mătasea, cunoscută încă din preistoric, este poate cel mai prețios material textil folosit de om. Fiind fabricată din coconii proveniți de la viermii de mătase, acest tip de țesătură este foarte apreciată în industria fashion și în industria design-ului de interior. În industria interior design-ului, mătasea poate fi găsită atât în perdele, draperii, catifea, diverse țesături, cât și în acoperitoare de podea.

Scurt istoric al mătăsii: aceasta devine cunoscută în Europa datorită grecilor și romanilor, care achiziționaseră mătase de la Imperiul Part. Imperiul Part organiza negoț cu mătase. Odată cu începerea Drumului Mătăsii, se face negoț și cu pietre prețioase, porțelanuri, podoabe și țesături, mirodenii și arme. Drumul Mătăsii a început acum mai bine de 2000 de ani, pe teritoriul Chinei de azi, și s-a desfășurat, mai întâi, în Asia de Sud, Persia (Orientul Mijlociu de azi). În timp, s-a extins și în Europa. Datorită atacurilor tot mai mari din zona de Vest a Imperiului Persan, caravanele ce străbăteau Drumul Mătăsii deveniseră ținta atacatorilor. Astfel, acestea își reduc numărul simțitor. În secolul VIII însă, Imperiul Mongol – dinastia Yuan asigura liniștea și siguranța caravanelor. Liniște ce avea să țină până la începerea destrămării Imperiului Mongol. Drumul Mătăsii a rămas, totuși, sigur în Asia Răsăriteană. După anii 1500, arabii dezvoltă noi rute comerciale – marine, rute care ating și porturile europene (portugheze și spaniole). După o istorie de mai bine de 2000 de ani, în prezent mătasea rămâne un bun prețios și costisitor.

Catifeaua este cunoscută de aproximativ 2000 de ani. Nu se știe exact de unde vine, dar există dovezi că a fost fabricată în unul dintre orașele aflate pe Drumul Mătăsii, în zona Georgiei. Suficient de grea pentru a aluneca elegant în curbe şi falduri, catifeaua a fost de la început unul dintre cele mai luxoase materiale produse vreodată. Fină la atingere și costisitoare, această țesătură inițial se realiza doar din mătase. Astăzi, mătasea se fabrică în compoziție cu bumbac, poliester sau elastan.

Secretul catifelei ajunge în Europa în anii 1266 și a avut ca principal centru de producție orașul Luca din Italia. Spania devine al doilea centru de producție al catifelei. Aproape o sută de ani mai târziu, ajunge să fie populară și în rândul nobilimii din Anglia.

Dacă la început catifeaua era produsă manual, iar firele perpendiculare erau tăiate la 1 milimetru, astăzi totul se face industrial, iar aceasta poate avea mai multe dimensiuni.

Catifeaua este foarte populară în industria Design-ului de interior și este folosită exclusiv la fabricarea draperiilor, cortinelor și tapiseriilor. Catifeaua ce are în compoziție țesătură naturală își modifică dimensiunile la spălat.

Polyester (poliesterul), atât de popular în secolul XXI, acest tip de țesătură rezultat din combinarea a diverse produse derivate din petrol, gaz, apă și aer. Acest tip de material are o absorbție redusă de apă și este ușor inflamabil. Îl găsim peste tot, inclusiv în țesăturile cu procent mare de fir natural.

Șifon este un material luminos, folosit, de regulă, pe post de perdea datorită transparenței. Poate avea în compoziție mătase, bumbac sau poliester. Cu o textură dură, șifonul are aspect de “necălcat”, datorită firelor răsucite din compoziție. În funcție de compoziție își poate modifica dimensiunile.

Vâscoza sau mătasea artificială este o țesătură realizată dintr-un tip de celuloză. Vâscoza este des întâlnită în țesăturile destinate design-ului de interior. Poate fi găsită mai des sub formă de draperii, tapițerii. Este întâlnită și sub formă de perdele, dar are în compoziție și alte elemente precum poliesterul. Vâscoza nu își modifică dimensiunile la spălat.

Lâna era foarte populară în trecut, însă astăzi este destul de greu de găsit în țesăturile destinate design-ului de interior. Provine de la animale și este extrem de apreciată atunci când este folosită în țesături. Este un foarte bun fonoabsorbant, oferă protecție termică excelentă, este un bun izolator termic, iar tehnicile moderne de prelucrare o fac fie foarte frumos integrată în țesătură. Suportă orice tip de pigment. În funcție de compoziție își poate modifica dimensiunile la spălat.

Cașmirul sau lâna de capră. Este extrem de prețioasă și la propriu, dar și la figurat. O găsim în țesăturile de interior destul de des. Este moale, delicată și fină. Provine de la un anume tip de capră, care trăiește doar în India, China și Mongolia. Originea și limitarea geografică îi cresc valoarea și prețul. Este extrem de apreciată în design-ul de interior. Își modifică dimensiunile la spălat. Necesită atenție specială la curățat.

[]